Pravděpodobně jste si všimli, že v posledních letech se o cloudových řešeních hodně mluví, což naznačuje, že na nich musí něco být. Co ale přesně nutí malé, střední, velké firmy a dokonce celé korporace opouštět jiná řešení a přesunovat se ve velkém 'do Cloudu'? Můžeme zmínit rychlost, úspory a flexibilitu jako začátek, ale seznam jeho výhod tím nekončí.

Cloud podporuje vývoj a zlepšování

Cloud má obrovskou výhodu v tom, že je 'flexibilní' v jakékoli fázi vývoje. Pokud firma potřebuje zvládnout projekt, ale není si úplně jistá jeho požadavky nebo tím, co by měl obsahovat, je vhodné vsadit na Cloud. Umožňuje přidávat nebo odebírat funkce podle potřeby a zvyšovat nebo snižovat kapacitu podle potřeby. On-premise řešení vyžadují dostatečně výkonný hardware pro provoz virtuálních strojů a provoz bezpečného, rychlého úložiště dat. Pokud firma tyto nemá, musí být zakoupeny všechny potřebné komponenty pro on-premise řešení. Ale kde, jak, za kolik a v jakém rozsahu?

U on-premise potřebujete mít předem jasno, zatímco u cloudových řešení můžete ze zvědavosti odpovědět na tyto otázky zpětně. Servery lze nakonfigurovat podle potřeb. Ať už potřebujete vysoký výpočetní výkon nebo preferujete více RAM, s AWS není ani jedno překážkou. Řešení lze sestavit a spustit během několika minut.

Méně plánování, více akce

Další kouzlo Cloudu spočívá v tom, že umožňuje spustit cokoli kdykoli, bez ohledu na to, jak je to výkonné. Můžeme s jistotou říci, že zatímco cloudová řešení běží hladce, on-premise řešení nikdy nedosáhnou rychlosti ad hoc nasazení. Zatímco on-premise vyžaduje plánované kapacity a předem znalost toho, kolik dat chcete ukládat, cloudová řešení vás této povinnosti zbavují.

Nízké náklady a flexibilita dělají z Cloudu ideálního kandidáta pro jakékoli testování. Když zjistíte, že probíhající projekt nepřináší a nikdy nepřinese očekávané výsledky, můžete ho jednoduše zahodit spolu s Cloudem. Virtuální úložiště zmizí a už o něm neuslyšíte, natož abyste měli další náklady. A co on-premise? Jakmile ho koupíte a zaplatíte, je váš navždy.

On-premise není trest

Abychom byli spravedliví, on-premise řešení mají také své výhody. Některé společnosti mají závažné důvody pro to, že chtějí vlastnit svou hardwarovou infrastrukturu, místo aby si ji pronajímaly od AWS. Mít infrastrukturu 'na místě' může být přínosné z hlediska přímého přístupu k serveru v situacích, které neumožňují vzdálený přístup. Z těchto důvodů mohou někteří považovat on-premise řešení za dostačující nebo dokonce výhodnější.

Nicméně si troufáme říci, že skupina, pro kterou může Cloud nabídnout více, převažuje nad ostatními.


Copyright © 2024. All rights reserved.