Výchozí situace: Stávající datové pásky se blížily konci životnosti

Daido Metal používal pro archivaci datové pásky v lokálním prostředí, protože potřebovali archivovat data po dlouhou dobu (5 let nebo více). Společnost spravovala pásové mechanismy a související hardware interně, přičemž používala hardwarové řešení od IBM a software Veeam pro správu zálohování a archivace.

Stávající řešení archivace na datové pásky se blížilo konci své životnosti a společnost hledala lepší, levnější a modernější řešení pro ukládání dat. Nabídli jsme jim řešení založené na technologiích AWS, které se nakonec ukázalo jako mnohem levnější z hlediska provozních i počátečních nákladů (které byly nulové).

3 problémy, které měl přechod na AWS vyřešit

ProblémyNaše řešení
Konec životnosti pásek a potřeba modernizaceImplementace AWS Tape Gateway
Speciální dedikovaný hardware náročný na údržbuMinimální hardware, mnohem méně náročný na údržbu
Pevná velikost pásek a platba za nevyužitou kapacituPlatí se pouze za data, která jsou skutečně archivována

Řešení: Jak jsme to udělali

Proces implementace

  1. Výběr technologie: Nejprve jsme vybrali technologie, které jsme DM představili.
  2. Schválení a proof of concept: Společně jsme se dohodli na technologiích a provedli jsme proof of concept.
  3. Nastavení v lokálním prostředí: Nastavili jsme AWS účet pro společnost a implementovali jsme Tape Gateway v jejich lokálním prostředí, kterou jsme propojili s jejich AWS účtem, kde jsme vytvořili virtuální pásky.
  4. Načtení dat: Po nastavení jsme načetli pásky do Veeamu.
  5. Testování zálohování: DM poté vytvořil testovací plány zálohování na AWS pásky.

Doba implementace

  1. Výběr technologie a nastavení testovacího prostředí: 2 týdny.
  2. Testování zálohování a ověření funkčnosti, včetně testování obnovy ze zálohy: Zhruba šest měsíců.

Použité nástroje AWS

Implementovali jsme řešení pomocí AWS Tape Gateway, které umožňuje načíst datové pásky vytvořené v AWS do on-premise prostředí. Díky tomu s nimi DM může pracovat jako dříve, protože Veeam (který společnost již měla, čímž se vyhnula dalším investicím) dokáže číst tyto virtuální AWS pásky stejně jako lokální.

S naší pomocí zprovoznili na své straně Tape Gateway, virtuální stroj postavený na Linuxu (není potřeba licenční poplatek). Po spuštění se Tape Gateway připojí k AWS účtu DM, což mu umožňuje načítat virtuální datové pásky v AWS. Veškerá komunikace mezi lokální Tape Gateway a AWS probíhá přes šifrované spojení pomocí protokolu HTTPS.

Přínosy našeho řešení

  • Snížení nákladů na archivaci dat: 24 000 Kč ročně.
  • Zvýšení odolnosti vůči hardwarovým poruchám: Méně hardwaru znamená méně věcí, které se mohou rozbít.
  • Eliminace správy on-premise pásového mechanismu: Společnost se již nemusela zabývat zabezpečením a skladováním archivovaných pásek.
  • Pay-as-You-Go: S AWS nyní platí pouze za skutečně uložená data, nikoli za kapacitu pásky.
    • Dříve, pokud koupili 1TB pásku a využili jen polovinu, stále platili za plnou kapacitu. Nyní v AWS, pokud využijí pouze 500 GB, platí jen za využitou kapacitu.

"Rád bych poděkoval Hardys Digital za pomoc s nastavením našich archivačních procesů a přesunutím všech archivních dat do AWS cloudu. Díky přesunu všech našich archivů do cloudu již nemusíme myslet na výměnu pásek v mechanismu několikrát ročně a na dlouhodobé a bezpečné skladování archivních pásek. Také jsme ušetřili značné náklady na pořízení nových pásových mechanismů a datových pásek.

Oceňujeme osobní přístup a možnost nasazení pilotního projektu pro dlouhodobé testování archivace do cloudu. Z tohoto jsme byli schopni zpětně vypočítat reálné náklady na přenos a uložení archivovaných dat."

—Roman Pospíšil, IT LEADER, Daido Metal Czech

Porovnání nákladů: Pořízení pásového mechanismu vs. náklady na službu AWS

Položka nákladůPásový mechanismus (za 7 let)Služba AWS (za 7 let)
Počáteční náklady160 000 Kč (Životnost pásového mechanismu 7 let)6 000 Kč (Konfigurace a nasazení)
Roční náklady10 000 Kč (Sada pásek na rok)0 Kč (Provoz pilotního projektu po dobu půl roku)
Celkové roční náklady33 000 Kč9 000 Kč
Kumulativní náklady za 7 let230 000 Kč62 000 Kč

Úspory AWS oproti on-premise řešení

Roční úspora: 24 000 Kč

Výsledek: Snížení počátečních a provozních nákladů na ukládání dat

Ve srovnání s původním řešením klesly počáteční náklady na pořízení technologie - za AWS se nic neplatí předem a není potřeba pořizovat specializovaný hardware (pásové mechanismy a datové pásky). Také není potřeba fyzicky měnit pásky přibližně každé čtyři měsíce nebo pravidelně kontrolovat čitelnost dat na páskách a ukládat je v oddělené oblasti. Jediným novým prvkem je virtuální stroj nainstalovaný na stávajícím on-premise serveru.

Od okamžiku implementace nového řešení společnost platí pouze za data, která skutečně archivuje. Ceny úložiště se liší podle třídy, ale pro dlouhodobé ukládání dat jsou náklady přibližně 1,8 $ za 1 TB dat měsíčně (v závislosti na vybraném regionu AWS).

Nyní Daido Metal nemusí plánovat nákupy pásek předem - v prostředí AWS mohou vytvářet virtuální datové pásky v různých počtech a kapacitách a mít je načtené během 10 minut. Dříve museli rozpočtovat a plánovat nákupy a velikosti pásek. Pokud je nevyužili, kupovali zbytečně.

Děkujeme Daido Metal Czech za důvěru a spolupráci.


Copyright © 2024. All rights reserved.