Přemýšleli jste někdy o tom, jak náročné je spravovat spoustu hardwaru, aktualizovat systémy a investovat značné částky do on-premise řešení, když byste mohli využívat služby datových center a cloudová řešení? Všichni mluví o AWS, ale víte, jaká je přidaná hodnota, která jej odlišuje od tradičních poskytovatelů hostingu?

Datová centra: Základ s více možnostmi

Nejprve si definujme, co je to datové centrum. Je to specializovaná budova nebo komplexní oblast, kde jsou umístěny počítačové servery, aby byl zajištěn jejich nepřetržitý provoz a maximální bezpečnost.

Tradiční poskytovatelé hostingu (jako Wedos nebo Forpsi) i cloudové systémy (AWS, Azure, Google) využívají datová centra. Rozsah služeb mezi AWS a tradičním poskytovatelem hostingu se však výrazně liší. Podívejme se na to podrobněji.

Možnosti hostingu: Tradiční poskytovatelé vs. AWS

Pro standardní poskytovatele hostingu je hlavním cílem nabídnout hosting serverů. Zajišťují, že jednotky běží bez výpadků a poskytují základní monitoring nebo správu firewallu. Často tam jejich služby končí.

AWS EC2 dokáže to samé, ale EC2 je jen jednou ze stovek služeb, které AWS nabízí.

Jak si AWS Cloud vede proti tradičnímu hostingu z hlediska kvality a dostupnosti?

  1. Automatizované vytváření zdrojů
  • U tradičních poskytovatelů hostingu závisí vytvoření nové serverové jednotky na někom na druhém konci telefonátu nebo e-mailu, což vytváří nevyhnutelná zpoždění.
  • V AWS je vytváření služeb nebo zdrojů plně automatizované, což nabízí obrovskou flexibilitu při návrhu architektury. Od počáteční myšlenky vytvoření nové serverové jednotky po připojení přes RDP nebo SSH to trvá jen několik minut.
  1. Řešení výpadků
  • Smlouva o úrovni služeb (SLA) AWS zaručuje, že vaše instance budou běžet 99,5 % času, což odpovídá pouze několika hodinám výpadku ročně. Delší výpadky znamenají slevy.
  • Tradiční poskytovatelé často nenabízejí takové záruky dostupnosti a výpadky jsou častější.
  1. Geografická redundance
  • Představte si, že potřebujete vysokou dostupnost pro kritickou aplikaci. Pokud váš server hostovaný v pražském datovém centru selže kvůli přírodní katastrofě, potřebujete servery běžící na více místech, což tradiční hosting často nemůže poskytnout.
  • AWS umožňuje jednoduše nasadit servery na různých místech, čímž zlepšuje schopnosti obnovy po havárii.
  1. Kontrola konfigurace sítě
  • Hostování webu u tradičního poskytovatele znamená, že musíte požádat o otevření portů, což může být obtížné a pomalé.
  • S AWS máte kontrolu nad všemi síťovými konfiguracemi pomocí služeb jako VPC, což vám umožňuje vytvářet kompletní virtuální sítě včetně správy směrovací tabulky a seznamu přístupů.
  1. Flexibilita pro pokročilé potřeby
  • Hledáte pokročilé zálohování, spravovaný monitoring nebo hromadnou správu instancí? I když Amazon může být dražší, nabízí mnohem více možností a flexibility než tradiční hosting.
  1. Zvládání špičkových požadavků
  • Zajistěte spolehlivost služby během špičkových období, jako jsou sezóny svátků pro e-commerce, bez obav z přetížení.
  • Na rozdíl od dedikovaných serverů s omezeným výpočetním výkonem poskytuje AWS škálovatelná řešení, takže platíte pouze za zdroje, které potřebujete, když je potřebujete.

Závěr

Zatímco hosting serverů je hlavní činností tradičních poskytovatelů hostingu, u AWS je to jen jedna z mnoha nabízených služeb. Hlavní rozdíl spočívá v rozsáhlých dodatečných funkcích a funkcionalitách, které cloudové služby jako AWS poskytují. Jak vidíte, výhody jsou značné.


Copyright © 2024. All rights reserved.